Aldrig tidigare i världshistorien har möjligheterna varit större än idag att i global skala övervaka, påverka och styra människor och samhälleliga processer. På kort tid har detta blivit möjligt genom att allt och alla alltid är anslutna till internet med den blixtsnabba spridningen av ”smarta” mobiltelefoner som en avgörande faktor. En ny epok, den fjärde industriella revolutionen (FIR) har inletts med en makt- och förmögenhetskoncentration utan motstycke. Dominerar gör en handfull amerikanska digitala plattformsbolag och några kinesiska motsvarigheter i en inte alltid okomplicerad samverkan med respektive stater.

Den snabba koncentrationen har varit möjlig genom att privata intressen givits avgörande kontroll över infrastruktur och digitala ekosystem som alla är beroende av. Avgörande har också varit grundarna Larry Pages och Sergey Brins besluta att kommersialisera Google med hjälp av annonsering och handel med persondata, en affärsmodell som Facebook snabbt kopierade.

Med annonsering som drivkraft blir användarnas närvaro på respektive plattform avgörande för vinsten. När denna optimeras har hat, polarisering och provocerande lögner visat sig vara de mest effektiva. Internet har utvecklats till ett maskineri som inte bara skapar förväntningar och driver på den privata konsumtionen och därmed växthuseffekten utan också underblåser konflikter, osanningar och extremism ända till fullbordade folkmord.

De som kontrollerar utformningen av algoritmerna på dominerande plattformar har enorma möjligheter att styra företags och privatpersoners beteenden och åsikter, vilket idag sker i kommersiella och konkurrenshämmande syften. Möjligheterna att balansera dessa intressen genom transparenta och demokratiskt förankrade insatser från civil och offentlig sektor, för att gynna samhälleliga mål som klimatomställning, rättvisa och hälsa har ännu inte prövats.

Ämnen